Sosyal Medya ve İnternette Şantaj Suçu ve Cezası
Kişinin huzurunu bozma yoluyla her hangi bir zaafından yararlanılarak tehdit etme unsuruna şantaj denir. Şantaj yapma her hangi bir şekilde ve dayanağa dayandırılarak yapılabilir. Bunu yapan kişi ya da kişiler yargı önünde suçlu sayılır ve gereken cezaları almaları için ilgili yerlere gerekli şikayette bulunulabilir. Sosyal medya ve internette şantaj suçu ve cezası olarak sizlere öncelikli olarak şantaj suçu olarak suç sayılabilecek unsurları sıralayalım:
"Teklif Alın" butonuna tıklayarak, internetten kaldırtmak istediğiniz içeriklerle ilgili birkaç saat içerisinde teklif alabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi arayacaktır.
Distile olarak 2010 yılındanbu yana online itibar yönetimi konusunda uzmanlanmış bir ajansız, kontrolü tekrar elinize almak için doğru yerdesiniz.
Size 24 saat içerisinde bir fiyat teklifi verebilmemiz için teklif formunu doldurmalısınız.
Kalıcı bir çözüm için yüzlerce kurum ve kişi tarafından güvenilen, kanıtlanmış sürecimizden yararlanın.
- Bir şahsın şerefini ve saygınlığını zedeleyecek derecede o kişiyi tehdit etme,
- Haksız çıkar sağlamak maksadıyla kişiyi şantaj işleme,
- Kanunlara aykırı olacak şekilde bir kişiyi bir şey yapmak için zorlama gibi durumlarda kişiye şantaj yapmadır.
Şantaj Suçunun Mahiyeti ve Dava Durumu
Şantaj suçu her ne kadar takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmasa da suçun işlendiği savcılık tarafından öğrenildiğinde soruşturma başlatılır. Şikayet için bunun belli bir zamanı yoktur. Dava zaman aşımı 8 yıl ile sınırlıdır. Bu 8 yıllık süre geçmeden mağdur şikayette bulunmalıdır. Zaman aşımı geçtiği takdirde işlenen bu suç ile ilgili soruşturma açılmaz.
Şantaj durumunda yapılan şikayetler ve değerlendirmeler asliye ceza mahkemesi yoluyla yerine getirilmektedir. Şantaj suçu diğer suçlar gibi uzlaşmalı bir şekilde çözüme gitme yoluyla gidilemez. Dava açıldığı takdirde şikayet üzerine soruşturma yapılır ve sorun asliye ceza mahkemesi tarafından çözülmeye çalışılır.
Şantaj Suçları
- Mağdur olan kişiyi kanuna aykırı davranacak şekilde bir şey yapmaya zorlamak. Bu durumda kişi kanunlar tarafından kabul edilmeyen bir işi için zorlanabilir. Bu durumda şantaj edilmiş olur. Örneğin dolandırıcılık yapması için kişinin şantaj edilmesi.
- Mağduru yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya zorlamak da şantajdır. Örneğin ‘’ şu işimi yapmazsan seni daha önce işlediğin suçtan dolayı savcılığa şikayet ederim’’ gibi.
- Haksız çıkar sağlamak için kişiyi zorlamak. Örneğin bir kişiye ‘’şu borcumu ödemezsen seni daha önceden şu suçtan dolayı polise şikayet ederim’’ gibi. Bu şekilde haksız bir şekilde kazanç sağlamak için kişiyi zor duruma sokacak şekilde tehditte bulunmak da bir şantajdır.