İnternette ifşa edilen fotoğraf ya da videoların silinmesi hadisesi sanal ortamın son zamanlarda büyümesi ile son zamanlarda ortaya çıkan bir sorundur. İzinsiz yayınlanan fotoğraf ya da videolar bir zamanlar bizim tarafımızdan çekilmiş olup isteğimiz dışında yayınlanmış olabileceği gibi isteğimiz dışında çekilmiş ve yayınlanmış da olabilmektedir. Bu tür fotoğraf ve videolar çoğunlukla karalama, şantaj ya da kişilik haklarını ifşa edecek şekilde servis edilebilir. Bunun önüne geçebilmek için nereye ya da nerelere başvuracağınız hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bilişim suçları kapsamına giren fotoğraf ve videoların ifşa edilmesi konusunda dünyada birtakım önlemler alındığı gibi Ülkemizde de koruyucu kanunlarla önlem alınmıştır.
İfşaya Karşı Hukuki Çözüm Var mı?
"Teklif Alın" butonuna tıklayarak, internetten kaldırtmak istediğiniz içeriklerle ilgili birkaç saat içerisinde teklif alabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi arayacaktır.
Distile olarak 2010 yılındanbu yana online itibar yönetimi konusunda uzmanlanmış bir ajansız, kontrolü tekrar elinize almak için doğru yerdesiniz.
Size 24 saat içerisinde bir fiyat teklifi verebilmemiz için teklif formunu doldurmalısınız.
Kalıcı bir çözüm için yüzlerce kurum ve kişi tarafından güvenilen, kanıtlanmış sürecimizden yararlanın.
İfşa adı altında yayınlanan fotoğraf ve videolara karşı 5651 sayılı kanun ile yasal önlem alınmıştır. Bu kanun sayesinde internet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yolu ile işlenen suçlarla mücadele edilmesi kapsamında önlemler alınmaktadır. Ancak bazı fotoğrafların haber alma özgürlüğü kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusu dikkat edilmesi gereken bir husustur. İfşa görüntüleri farklı sitelerde yayınlanacağı gibi bu görüntüleri yayınlayan siteler kapatıldıktan sonra başka adlarla tekrar ortaya çıkabilir. Mağduriyetlerin artmaması ve içinden çıkılmaz bir hal almaması için hızlı hareket edilmelidir. İfşa adı altında yayınlanan fotoğraf ya da video içerikler ile ilgili olarak bilişim ve hukuk alanında konusunda uzman ve deneyimli bir danışmanlık hizmeti almak hukuki ve teknik çalışmaları birlikte devreye sokmanızı sağlayacaktır.
İfşa Edenin Yanına Kar mı Kalır?
Özel hayata ilişkin fotoğraf ve videoları ifşa etmek suçtur. Türk Ceza Kanununun 139. maddesinin 1. fıkrasına göre soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlanmıştır. Başka bir ifade ile mağdur olan kişi herhangi bir şikayette bulunmaz ise ifşa etmenin herhangi bir yaptırımı söz konusu değildir. Ancak mağdurun şikayeti üzerine fotoğraf ve videoları ifşa edenin cezalandırılması mümkün olmaktadır. Türk Ceza Kanununun 134. maddesinin 2. fıkrasına göre bu suç için iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmektedir.