Google’da Unutulma Hakkını Anlamak ve Kullanmak

Bir bireyin ya da markanın geçmişte yapmış olduğu hataların çevrim içi ortamda görünür olması olumsuz etki yaratabilecek bir durum. Nitekim bundan yıllar önce yapılmış bir hatadan ders çıkarmış ve her şeyi doğru şekilde yapmaya başlamış olmak, söz konusu hataların çevrim içi ortamda görünür olmaya devam etmesi nedeniyle üstünüzdeki “suçlu” yaftasından kurtulmanıza yardımcı olmayabilir. İşte Google’da unutulma hakkı da burada devreye girer. Gelin, unutulma hakkı nedir ve nasıl kullanılır birlikte bakalım.

Google’da Unutulma Hakkı Nedir?

“Right to be forgotten” olarak da bilinen unutulma hakkı, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında önemli bir uygulama. Unutulma hakkı, bireylerin i̇nternet ortamındaki kişisel verilerinin arama motoru sonuçlarından kaldırılmasını talep etme hakkı olarak da nitelenebilir. Arama motoru sonuçlarının bir bireyin çevrim içi itibarı üzerinde süresiz şekilde yaratabileceği potansiyel olumsuz etkinin önlenmesi adına hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Google’da unutulma hakkı her ülkede aynı değildir ve uygulama esasları ülkeden ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

"Teklif Alın" butonuna tıklayarak, internetten kaldırtmak istediğiniz içeriklerle ilgili birkaç saat içerisinde teklif alabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi arayacaktır.

Distile olarak 2010 yılındanbu yana online itibar yönetimi konusunda uzmanlanmış bir ajansız, kontrolü tekrar elinize almak için doğru yerdesiniz.

Size 24 saat içerisinde bir fiyat teklifi verebilmemiz için teklif formunu doldurmalısınız.

Kalıcı bir çözüm için yüzlerce kurum ve kişi tarafından güvenilen, kanıtlanmış sürecimizden yararlanın.

Hemen teklif alın

Unutulma hakkının yasal bir düzenleme olarak hayata geçirilmesinin altında yatan neden şöyle bir örnekle açıklanabilir: Yıllar önce bir suç işlemiş, cezasını çekmiş ve 10 yıl önce tahliye olmuş bir bireyin, işlediği suça dair verilerin i̇nternet ortamında bulunmaya devam etmesi, o bireyin yaşamını olumsuz etkiler. Birey 10 yıldır yasalara uygun bir hayat yaşıyor olsa bile iş başvurularında tercih edilme ihtimalini ortadan kaldırabilir. İşverenin geçmişe dönük olarak yaptığı bir online araştırma, söz konusu bireyin potansiyel bir çalışan olma hakkını elinden alabilir. Bu yüzden bu bireyin Google unutulma hakkı kapsamında söz konusu verilerin internetten kaldırılmasını talep etme hakkı bulunur. 

Google’da Unutulma Hakkını Kullanmak

Google’da unutulma hakkı için bireysel başvuru yapabileceğiniz gibi bu alanda profesyonel destek sağlayan şirketlere başvurmanız da mümkündür. Profesyonel şirketlerin bu işlemi düzenli olarak gerçekleştirme pratiği bulunduğu için bu tarafta süreç daha hızlı işleyebilir. Eğer bireysel başvuru gerçekleştirmek istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar şunlardır: 

  • İlk olarak Google tarafından sağlanan çevrim içi formu doldurmanız gerekir. Bu formda arama sonuçlarından çıkarılmasını istediğiniz URL’leri listelemeniz, bu URL’lerin sizinle olan bağlantısını ve neden arama sonuçlarından kaldırılması gerektiğini açıklamanız istenir.
  • Bu süreçte Google, başka kullanıcıların sizin adınıza talepte bulunmasını engellemek için kimlik doğrulaması yapmak isteyebilir ve kimlik bilgilerinizi talep edebilir.
  • Başvuru ve kimlik doğrulama işlemleri tamamlandıktan sonra Google’da kapsamlı bir değerlendirme süreci başlar. Değerlendirme sürec bir hafta, bir ay, hatta bazen 1 aydan fazla sürebilir.
  • Eğer kaldırma talebi kabul edilirse söz konusu URL’ler arama sonuçlarından kaldırılır.

Burada en önemli noktalardan biri kaldırılmak istenen verilerin kamu yararı taşıyıp taşımadığıdır. Eğer Google kaldırılmasını istediğiniz verilerin kamu yararı taşıdığına hükmederse, söz konusu verilerin arama sonuçlarından kaldırılması talebini reddedebilir.

Distile ile Beyaz Bir Sayfa Açın!

Alanında uzman geniş bir kadro, 20 yılı aşkın deneyim, kendine ait monitör ve yazılım sistemleriyle Distile, i̇nternet ortamında temiz bir sayfa açmanızı sağlar. Google unutulma hakkı başvurularını sizin adınıza gerçekleştirir ve takibini yapar. Gerekli durumlarda avukat desteği sağlayarak kaldırılmasını istediğiniz verilen hem arama sonuçlarından hem kaynaklarından kalıcı olarak kaldırılmasını sağlar. Bireylerin ya da markaların söz konusu veriler nedeniyle itibar kaybı yaşadığı durumlarda da devreye girer ve itibar onarımı çalışmaları yürütür. 

Siz de Google’da unutulma hakkından faydalanmak ve çevrim içi itibarınızı güçlendirmek isterseniz, hemen şimdi Distile profesyonelleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir